12 Eylül 2009 Cumartesi

Özetle; Kuşadası ve civarı - Yurdumun cennet mekanlarından...


Ne zamandır Kuşadası ile yazacağım ama her ne hikmetse kısmet olmuyor. Ne zaman başlasam hemen sıkılıp sayfayı kapatıyorum. Dedim vardır bunda da bir hayır. Hayrını daha sonra gördüm. Bu yazının giriş bölümü haricindeki bölümünü en küçük dayımın Sevgili Hanımı Neriman Yengem yazdı. Ben şimdiye kadar Kuşadası'na gitmek için birçok kere niyetlendim ama kısmet geçtiğimiz Haziran ayında yurttaki arkadaşlarımla birlikte oldu. Gittik gördük, gezdik tozfuk eğlendik, çok ama çok beğendik Kuşadası'nı. Yazımın girişine Kuşadası'nın geceleyin Güvercinlik adasından çekilmiş bir fotoğrafı ile başlamak iştedim. Yazıda ki tüm fotoğraflar, tüm blogda olduğu gibi tarafımdan çekilmiştir. Sözü daha fazla uzatmadan, neredeyse her yaz tatilini Kuşadası ve civarında geçiren, Sevgili yengem Neriman Hanım'a bırakıyorum. Buradan kensine saygı ve selamlarımı sunup, ellerinden öpüyorum. Ve artık söz Neriman Sultan'da;


İzmir-Aydın otobanını kullanarak Selçuk çıkışından çıkın Selçuğa gelmeden solda yandım çavuş çöp şiş tesisleri var buranın çöp şişleri gerçekten çok lezzetli fiyatlar normalin az üstünde (etin lezzetinden ne kadar yedinizi anlamadığınızdan hesabı görünce çıkışta yandım çavuş isminin buradan geldiğini anlıyorsunuz) bahçedeki su fıskiyeleri sıcaktan bunalmış arabanızın biraz da olsa serinlemesine yardımcı oluyor. (Fotoğraftaki yer Efes Antik kenti, anfi tiyatrosu, gerçekten bence ülkemizde değil dünya üzerinde görülmesi gereken yerlerden biri, insanların sizden binlerce yıl önce nasıl böyle bir zevk sahibi olduğuna inanın şasıracaksınız)
Selçuk çıkışında solda Efes antik kenti var giriş kişi başı 10 TL öğrenci ücretsiz aynı yol üzerinde yedi uyurlar denilen yer var burası çok bakımsız hayvan ve insan pislikleri burayı kötü gösteriyor mekandaki tek güzel şey gözleme evleri mutlaka yemenizi tavsiye ederim otlu peynirli,kıymalı ve patatesli çeşitleri var fiyatı 3.50 TL yine aynı yol üzerinde Meryem anaya gidebilirsiniz uzun bir dağ tırmanışı sonrası ulaşıyorsunuz giriş araba +kişi başı ücret ödüyorsunuz öğrenci 3 TL. (Yandaki fotoğraftaki yer, yedi uyurlar olarak bilinen, Ashab-ı Keyf olarak bilinen yerin fotoğrafı, rivayet odur ki, 7 tane genç, köpekleriyle birlikte, uzun yıllar burada uykuya dalıp kalmışlar ve yıllar sonra uyanıp hayatlarına devam etmişler)
....
......
Kuşadası’na gelmeden Pamucak mevkinde Türkiye’nin en büyük aqua parkı Aqua Fantasy i kuşbakışı görebilirsiniz girmek isterseniz kişi başı 40 TL tüm aktiviteler ücretsiz içeri yemek sokulmuyor içerdeki restorantlarda yemek zorunlu buda extra fiyat.
.....
......
(Ve artık geldik yazımızın ana bölümü olan Kuşadasına, yanda gördüğünüz göğe bırakılan güvercinler anıtı :) Kuşadası'nın tam merkezinde sahilde bulunuyor. İlk görünüş itibari ile, binalarla çevrili bir şehir, zaten yanlış bilmiyorsam, Aydın'a bağlı olmasına karşın nufüs itibari ile Aydın'dan büyük bir yer. Bugün ki turizm için ülkemizdeki değeri, sahip olduğu tarih eserlerini görünce tarih boyunca varolduğunu rahatca anlıyorsunuz. Tam merkezde bulunan sur içi ya da kale içi olarak tabir edilebilecek yer, bugün için İstanbul istiklal caddesi ve Sultanahmet kapalı çarşı ile neredeyse eşdeğer nitelikte. Burada dolaşırken bir Türk olarak kendimizi ve esnafı gördük kanımca, çünkü her yer turistlerin istilası altında, bilhassa esnafın tepkilerine bakarak, Yunanlı misafirlerimizin sayısının fazla olduğunu anlamamak elde değil, her ne kadar biz Yunanistan'a elimizi kolumuzu sallayarak gidemesek de onların bizim başımızın üstünde yerleri var)
.....
.....

Kuşadası’nda pansiyon bulmak çok kolay pansiyonların ve motellerin kapılarında fiyatları ve boş yer olup olmadığı yazıyor Salı pazarı karşısında og-erim in yanında family pansiyonu tavsiye edebilirim sahibi haydar amca karısıyla birlikte işletiyor aile yeri sabah kahvaltısı bahçeden toplanılan ürünlerden yapılıyor. Oda+kahvaltı iki kişi 35 TL. Arabanız yoksa kadınlar plajının çevresinde oda tutabilirsiniz plaj ücretsiz biraz kalabalık oluyor. Denize girmek için kuştur da girebilirsiniz. Denizi güzel kumsalı taşlı. Ailecek girebileceğiniz tenha bir yer istiyorsanız Aydın yolu üzerinde sağda nazilli sitesine gidebilirsiniz. Sahil boylu boyunca uzanıyor kendinize göre tenha bir yer mutlaka bulursunuz. 2 şezlong +şemsiye 10 TL. Tek şemsiye 3 TL, plaj ücretsiz.
(Bu gördüğünüz kumsal meşhur kadınlar plajı, kadınlar plajı mevkii Kuşadası merkezin azcık dışında kalan bir yer ama burası da kenid içinde merkez olmuş durumda. Plajın hemen üst bölümünde kalan yolda, restaurantlar, barlar, kafeler, oteller, pansiyonlar bulmak mümkün. Bu fotoğrafı ben, Haziran ayında yaklaşık olarak akşam saat 8civarında çektim, deniz çarşaf gibi ve ılık bir nescafe sıcaklığında, tadındaz girilmez durumdaydı ama biz affetmedik girdik, hatta deli gibi denizde bir biz vardık :) Genel olarak deniz sığ ve olabildiğince tuzlu :)

.......

.......

Aynı yol üzerinde Davutlarda milli park var giriş ücreti otomobil 8 TL. Son koy benim favorim mangal yakmak yasak denizi mavi bayraklı biraz soğuk ve taşlı ama değer piknik alanında yemekleri açıkta bırakmayın yaban domuzları saldırıyor. Zeus mağarası görülmeye değer mağaranın içinde suya girebiliyorsunuz soğuğa dayana bilirseniz tabi :) Dönüş yolunda Söke yolu üzerinde değirmen restaurant var; Burası çok büyük bir alan için de küçük bir hayvanat bahçesi, at çiftliği, ekolojik ürünler pazarı, suni göller ve eski fırınlar var görmeğe değer bir yer giriş ücretsiz.
.....
......
Kuşadası’nda eğlence gece sabaha kadar sürüyor her zevke göre eğlenecek yeri var türkü barlar sokağı, tavernalar ve barlar sokağını mutlaka gezin eğlence dışarıya kadar taşıyor. Adaya kuşbakışı bakmak için Güvercin adasına uğrayın tepede kalenin içinde şehre bakarken çayınızı için çıkışta tüm yatların demir attığı yerde tur rezervasyonları var. Benim favorim MATADOR büyük bir yelkenli hizmet güzel yemekler kaliteli sabah 9.00 da hareket ediyor akşam 17.00de dönüyor tüm koyları geziyorsunuz koylarda yüzme imkanı var yemek+sınırsız içecek kişi başı 20 tl kalabalık sanız mutlaka pazarlık yapın.
Kuşadası için gezilecek yerler bunlarla sınırlı değil ne diyelim gezin görün. :) Demiş Yengem ve sözü bana bırakmış, kanımca bana fazla söz de bırakmamış. Umuyorum ki, sizler için eğer Kuşadasına gitme planı yapar ya da oraya yolunuz düşer de ne yapacağız diye düşündüğünüz bir vakit için aydınlatıcı bir yazı olmuştur. Bu yazı Hanım yengemden bana, benden tüm Aydın ve Kuşadalılara armağan olsun. Yurdumuz gerçekten cennet bahçelerinden bir yer ama biz onun değerini bilemiyoruz. Evliya Çelebi gibi Şefahat Ya Rasullah yerine Seyyahat Ya Rasulallah deyip herhal yollara düşebilmeyi, yurdumuzu böylece tanımayı beklememiz lazım :)



1 yorum:

  1. ismi lazım değil:)21 Eylül 2009 21:47

    güzel bir anlatım olmuş...bu mevkiide yaşayan biri olarak bir yanlışı düzeltmek isterim;

    milli park davutlar'da değil güzelçamlı'dadır.değirmen restorant ise söke yolu üzeri değil,kuşadası-davutlar yolu üzerindedir.

    nice seyahatler dilerim.

    YanıtlaSil