Bu blogun gezelim-görelim kısmı olduğu kadar nerede ne yenmelidir, yöresel tatlar gibisinden bir bölümü daha olacak, ama bunların haricinde pek dallandırıp budaklandırmayı istemiyorum işin doğrusu. Blogumun gezmeli-görmeli ilk yazısı Kastamonu Ilgaz Dağı hakkında olmuştu. Lezzet avcılığı bölümümüzün ilk yazısı ise Laz Böreği oldu. Ben aslında böreklerin laz,kürt,çerkez,boşnak gibi ayrılmasına karşıyım, hepsi bizim :) ama kültürel ve bölgesel farklılıklar ister istemez insanların damak zevklerinde de farklılıklar yaratıyor.
Laz Böreğini ben geçen hafta hayatımda ilk kez yedim. Öncelikle bu böreğin şerbetli bir tatlı olduğunu bilmelisiniz. Peki eyvallah, Derseniz ne farkı var? İşte buradan bakınca aynen baklava gibi duruyor. Aynen öyle, emin olun bir çok özellik bakımından aynı baklava gibi. Biraz büyük dilim bi baklava düşünün, hatta şöbiyet düşünün.
Ben bu tatlının tadına 2 farklı mekanda baktım;
ilk tadına baktığım yer, İstanbul-Ankara yolu üzerinde ki Berceste dinlenme tesisleridir. Yukarıdaki fotoğraftaki laz böreğide oraya aittir (dondurmayı ve cevizleri evde ben ekledim ). Çok ince açılmış yaklaşık 40 kattan ibaret bir baklavamsı bir tat, içinde çok hafif bir kaymak var, ve burnunuzu muhteşem bi nişaşta kokusu geliyor. Gerçekten yenilesi bir tat. Öyle ki, Ankara'ya doğru giderken, yemek molasında 1 porsiyon yedim (dondurmasız olarak 5 tl), ama dönüşte özellikle orada durup 1kg (kg fiyatı 20 tl ve 8 adet laz böreği giriyor) aldım. O kadar güzeldi anlayacağınız.
Ama İstanbul'a geldikten sonra, İstanbul-Şile yolu üzerinde Bizim Ev restaurant diye bir yerde, tekrardan aynı tatlıdan yedim, ama önceki yediğimle arasında hem tat, hem içerik bakımından fark vardı. Bizim Ev restaurantta yediğim tatlının içinde kaymak yerine sütlü puding tarzı bir şey vardı ve çok ağırdı. Ttalıyı yiyemeyip yarım bıraktım.
Ve şu an kararsız durumdayım acaba hangisi gerçek laz böreği diye. Ama ne olursa olsun, eğer İstanbul- Ankara yolunu kullanıyorsanız ve Berceste dinlenme tesislerinde mola verirseniz, bence orada Laz Böreğinin tadına bir bakmanızı şiddetle tavsiye ederim.
Saygı ve Selamlarımla
selam arkadaşım öncelikle afiyet olsun.gerçekte laz böreği sütle yapılır içerisinde orjinalinde muhallebi olur.istanbulda laz böreğini toptan yapıp piyasaya satıyorum.karadenizli ve işin erbabı olarak söyleyeceğim bunlar.saygılar
YanıtlaSilselamlar ,
YanıtlaSilafiyet olsun eğer Ankara'da yaşayıp bu lezzeti tatmamış olan varsa bize ulaşsın :))
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-yiyecek-icecek-pastane-firin-laz-boregi-sadece-burada-77320522/detay/
varsa istanbulda hangi restoranlarda var yazarsanız sevinirm teşekkürler
YanıtlaSil