6 Mart 2016 Pazar

Turizmin Bugünü ve Geleceği; Analogdan Dijital Çağa Geçiş Toplantısı Sonuç Bildirgesi

SONUÇ BİLDİRGESİ

Ağır bir bunalımın eşiğinde olan Türk turizminin geleceği “antik çağın en önemli üç kehanet merkezinden" birine ev sahipliği  yapan Didim'de tartışıldı. Didim Belediyesi adına Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD)'ın katkılarıyla  5 Mart 2016  Cumartesi günü gerçekleştirilen  toplantıda, sektör sorunları ve dünyadaki gelişmeler, geleceği tasarlayacak bir yaklaşımla ele alındı. Dönemsel değil yapısal çözümlerin masaya yatırıldığı  “Turizmin Bugünü ve Geleceği; Analogdan Dijital Çağa Geçiş” başlıklı toplantının sonunda bir sonuç bildirgesi yayımlandı.

Turizmin geleceğine ışık tutacak önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan ötürü duyduğu mutluluğu belirten Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay “Akılcı düşüncenin ve felsefenin temellerinin atıldığı Didim’de; bu sefer, Türk turizmini geleceğe taşıyacak akılcı çözümleri konuşacağız. Çözüm yolculuğu için Didim’den yola çıkıyoruz. İhtiyacımız olan; değerlerin ön plana çıktığı kalıcı çözümlere ulaşmak ve uygulamak” dedi.


Sonuç bildirgesini basınla paylaşan TURAD Başkanı Bahattin Yücel, çıkış yolu olarak görülen  “İş Geliştirme Odaklı Kriz Yönetim” yaklaşımını açıkladı ve turizm sektörünü krizden çıkaracak temel adımları; Markalaşma ve Sürdürülebilirlik, Dijitalleşme ve Mobilite, Ulusal Turizm Veri Tabanı oluşturmak olarak özetledi.

1.       TÜRKİYE’DE DURUM

Mevcut Durum: Sorunu da yeni nesil çözümleri de görmezden geliyoruz
Dünyada her yıl 1 milyarın üzerinde insan seyahat ediyor ve 1.2 trilyon dolarlık dev bir pazar oluşturuyor. Bu büyük pazarın %70’ini hala Akdeniz ülkelerine seyahat oluştururken, Çin ve Hindistan’ın ciddi bir atağa kalkması bekleniyor. Dünyada bölgesel sıkıntılar yaşansa da 700 bin yatağı bulunan ve sadece yaz turizmine odaklanan Türkiye bugün, uzun yıllardır beklenen krizin tam içinde yer alıyor. Bugüne değil geleceğe odaklanmalı ve köklü çözümlere imza atmalıyız. Sektörde alışkın olduklarımızdan çok başka şeyler oluyor: Kitle turizminin bitmesine paralel aracılık devre dışı kalırken; tüketici, hizmet üretimine doğrudan ulaşabilir hale geliyor. 2016 yılı ve sonrası için artık iyi analiz etmemiz gereken yeni bir gezgin profili ve onun dijital çağa entegre olan yeni seyahat alışkanlıkları var. 

Turizm sektörü dijital çağa geçti!

Ağır bir bunalımın eşiğinde olan Türk turizminin geleceği “antik çağın en önemli üç kehanet merkezinden" birine ev sahipliği  yapan Didim'de tartışıldı. Didim Belediyesi adına Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD)'ın katkılarıyla                             5 Mart 2016  Cumartesi günü gerçekleştirilen  toplantıda, sektör sorunları ve dünyadaki gelişmeler, geleceği tasarlayacak bir yaklaşımla ele alındı. Dönemsel değil yapısal çözümlerin masaya yatırıldığı  “Turizmin Bugünü ve Geleceği; Analogdan Dijital Çağa Geçiş” başlıklı toplantının sonunda bir sonuç bildirgesi yayımlandı.

Turizmin geleceğine ışık tutacak önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan ötürü duyduğu            mutluluğu belirten Didim Belediye Başkanı Deniz AtabayAkılcı düşüncenin ve felsefenin temellerinin atıldığı Didim’de; bu sefer, Türk turizmini geleceğe taşıyacak akılcı çözümleri konuşacağız. Çözüm yolculuğu için Didim’den yola çıkıyoruz. İhtiyacımız olan; değerlerin ön plana çıktığı kalıcı çözümlere ulaşmak ve uygulamak dedi.


Sonuç bildirgesini basınla paylaşan TURAD Başkanı Bahattin Yücel, çıkış yolu olarak görülen  “İş Geliştirme Odaklı Kriz Yönetim” yaklaşımını açıkladı ve turizm sektörünü krizden çıkaracak temel adımları; Markalaşma ve Sürdürülebilirlik, Dijitalleşme ve Mobilite, Ulusal Turizm Veri Tabanı oluşturmak olarak özetledi. Yücel, “Kitle turizmi sona erdi. Bugün hizmet üreticisi ve tüketici arasındaki en kestirme yol internet. Mobil araçlarla yapılan rezervasyonlar, 2019 yılında (200 Milyar Dolar) toplam online satışların  % 22,5’ine ulaşacak. Sayısallaşma yolunda önemli bir eşikteyiz” dedi.

Deniz ATABAY, Didim Belediye Başkanı
Hedefimiz büyürken gelişebilmek...
Akılcı düşüncenin ve felsefenin temellerinin atıldığı Didim’de; bu sefer, Türk turizmini geleceğe taşıyacak akılcı çözümleri konuşacağız. Sert bir şekilde kendimizi eleştirmezsek analog çağda yakalayamadığımız çizgiyi dijitalde hiç yakalayamayacağız. Didim bir tur operatörünün keşfiyle turizme açılan bir kasaba idi. O günden bu yana Didim, çok büyüdü ama gelişemedi.  Hedefimiz gelişme odaklı iş geliştirme yapma. Bütün eksiklerimizi biliyoruz. Önemli projelere hazırlanıyoruz. Bundan sonra çözüm için çalışmalıyız. Bundan sonra güven ortamı yaratmak esas olmalı.


İskender YÖNDER; Didim Kaymakamı
Didim'in nüfusu yılda ortalama 10 bin artıyor
64 binlerden 73 bin nüfuslara geldik. Didim'in nüfusu yılda ortalama 10 bin artıyor. Artık analogdan dijitale geçerken bu değişimlerin de farkına varmak lazım. Buna uyum sağlamak zorundayız. Uyum sağlamak için de uyumamak lazım. Şu anda Didim Turizm Ticaret Serbest Bölgesi için çalışmalar yürütülüyor. İlçede turizmi geliştiriyoruz ve sektörün duayenlerinin görüş, düşünce ve eleştirilerine ihtiyacımız var.

Ayşegül ÇAKIR, TURAD / Didim Markalaşma Projesi      
Markalaşma ve Sürdürülebilirlik” projesine Didim’den start vereceğiz
“Markalaşma ve Sürdürülebilirlik” projesine Didim’den start vereceğiz. 20 işletmenin uluslararası standartlarda hizmet vermesini hedefleyen Didim Projesi Pilot Uygulaması, kısa zamanda tüm bölgeyi kapsayacak. Kendi finansmanını kendi sağlayacak bir “Sürekli İş Geliştirme Modelini” hayata geçireceğiz. Deniz/güneş tatil anlayışını genişletecek coğrafi ve kültürel anlamda Didim’in sunduğu faydayı ortaya çıkararak müşteri sadakatini pekiştireceğiz.

14 Aralık 2015 Pazartesi

Manisa Kırkağaç Kavunu Nereden Alınır?

Bir bahçe düşünün ki 30 ton kavunla dolu olsun. Ülkemiz her açıdan cennet, her noktası ayrı bereketli. Manisa Kırkağaç da bu bereketli noktalardan sadece biri. İzmir yolu üzerinde Manisa ya yaklaştıkça kavuncular ortaya çıkıyor. Ama buradaki püf noktamız kavunu yol üstünden değil, Kırkağaç'ın içinden almak. Benden söylemesi yol üstünde 3 TL olan kavunun kilosu ilçede 1-1,5 TL arasında hem de böyle kavun ambarlarından kendiniz seçiyorsunuz :)

30 Kasım 2015 Pazartesi

Tokat Ballıca Mağarası Turu - Rehber Anlatımlı

Arkadaşımızın düğünü vesilesiyle gittiğimiz Tokat ilimizde mümkün oldukça gezmeye çalıştık. Tokat'a gidildiğinde muhakkak gezilmesi gereken yerlerden biri olan Ballıca mağarası yalnızca Tokat'ın değil kesinlikle ülkemizin en güzel, en özel yerlerinden biri. Bu sebeple biz de ziyaret etmeye çalıştık. İyi ki de gitmişiz diyorum. Özellikle rehberin anlatımını dinlerseniz bu mağaranın sadece bir mağara olmadığını, bir mağaranın ne kadar özel olabileceğini anlayacaksınız.. İyi seyirler.. 

25 Kasım 2015 Çarşamba

3 günlük İstanbul'dan Karayolu İle İzmir Turu

Ben yapacağımız seyahat için hazırladığım gezi planını olduğu gibi sizinle paylaşıyorum, umarım işinize yarar. Sevgilerimle. 

İstanbul – İzmir
1. gün - 06.00 İstanbul’dan çıkış
Kahvaltı: Bursa Gölyazı ya da Balıkesir Susurluk (Biz Gölyazı'yı tercih ettik, sımsıcak el yapımı gözleme, söğüş domates, peynir, zeytin, reçel..)

Kemalpaşa’dan yolluk tatlı alınacak 11.30 yolda çay-tatlı molası 45 dk

Manisada köfte? Giderken dönerken? Ya da hiç yemesek de olur J

14.00 civarı izmir’e varış ve otele yerleşme.
15.00 otel’den çıkış, hızlıca, kızlarağası, saat kulesi, asansör ve teleferik (biz tura teleferikten başlayıp, asansör ve kızlarağası yaptık)

İzmir Foça Taşköy Kahvaltı - Yağhane


İzmir'e gittiğimizde dönüşü Manisa üzerinden mi yoksa Bergama üzerinden mi yapalım diye çok düşündük. Eğer Manisa üzerinden dönseydik kahvaltıyı kesinlikle Çiçekliköy'de yapardık ama hem değişiklik olsun diye rotayı değiştirince soluğu Foça Taşköyde aldık. 

Mekan dışarıdan öyle ahamlı şahamlı bir şey değil ama kapıdan içeri girince sıcaklığı ve güzelliği sizi çepeçevre sarıyor. 

İlgi alaka, mekan, hizmet 10/9. Fiyat 2 kişilik serpme kahvaltı 56 TL. Fotoğrafta gördüğünüz 4 kişilik kahvaltı. Sınırsız haşlanmış yumurta için 2 TL alıyorlar. Çay ve kızarmış ekmek selfservis. Burası aslında bir yağhane ve alkollü mekan.
 Çıkarken organik zeytinyağı da aldık 1,5 lt si 50 TL. Daha evde deneyemedik ama kahvaltıdaki organik olmayanı bile enfesti diyebilirim. Biz burayı beğendik, eğer yolumuz düşerse muhakkak yeniden uğrayacağız.

11 Kasım 2015 Çarşamba

Sapanca Matranç Cafe ve Restaurant


Matranç Cafe ve Restaurant bir aile dostumuzun yeri, uzun süredir gitmeyi planlayıp ama bir türlü fırsat bulamadığımız bir yerdi. 

Gidince anladık ki bunca zaman erteleyerek büyük bir hata yapmışız. 

Sapanca Kırkpınar zaten ülkemizin görülmesi gereken yerlerden biri, eğer yolunuz buraya düşerse Bağdat Caddesi üzerindeki Matranç'ı ziyaret etmenizi ve buradaki lezzetlerin tadına bakmanızı kesinlikle tavsiye ederim. 

26 Ekim 2015 Pazartesi

Gelecek Turizmde ile sürdürülebilir turizmin geleceğini yazacak üç yeni proje belli oldu!

Seyahat ederken hepimiz gittiğimiz yörenin doğasını, kültürünü hissetmek, el emeklerinden satın almak, yerel lezzetlerini tatmak isteriz.
Eko turizm, kırsal turizm, kültür turizmi, gastronomi turizmi gibi farklı sürdürülebilir turizm çeşitleri ile hem biz farklı deneyimler yaşarız hem de yerel halkın ekonomisine katkıda bulunmuş oluruz.
İşte bu sebeple Anadolu Efes, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı 8 sene önce bir araya gelerek "Gelecek Turizmde" dedi ve sürdürülebilir turizm için çalışmaya başladı.

1 Ekim 2015 Perşembe

Beykoz Muradoğlu Balıkçılık

Ailece uzun yıllardan beri gittiğimiz Beykozdaki Muradoğlu Balıkçılık'a geçtiğimiz günlerde bir vesile yeniden gitme fırsatım oldu. Özellikle ızgara ithal palamutu yiyebileceğiniz en iyi yerlerden biriydi. Diğer balıkları da gerek ızgara gerek tava olarak başarılıydı ama eski tadı tuzu lezzeti kalmamış maalesef. İşin içine hafta sonu ve yoğun talep girince baya bir eksik çıkmış ortaya. Bu durum pek hoşuna gitmedi. Özellikle yediğimiz hamsiden sonra hepimizin ağızlarının kabarması bugüne kadar yaşamadığımız bir şeydi. Ama yine de olur da yolunuz Beykoz'a düşerse bir uğrayıp denemenizi tavsiye ederim.  Belki yazımı okuyup bazı değişiklikler yaparlar. 

12 Ağustos 2015 Çarşamba

Emirates ile Çocukların uçakla yolculuğu daha kolay…

Uzun yıllar boyunca şehirlerarası otobüs yolculuklarında karşımıza çıkan sorunların başında otobüsün içinde, sürekli ağlayan ya da bağırıp çağıran bir bebeğin ya da çocuğun olması geldi. Bir çocuğun birimize bir yolculuğu zehir etmişliği muhakkak vardır diye düşünüyorum. 

Gerek seyahat alışkanlıklarımızın değişmesi (mesela ben 2008'den beri hiç uzun yol otobüs yolculuğu yapmadım) gerekse havayolu ağımızın gelişmesi ve hizmet veren firma sayısının artması ile havayolu ulaşımı yolculuklarımız esnasında tercih sebeplerin en başında yer almaya başladı. Ama burada da yıllarca otobüslerde yaşadığım ağlayan, huysuzlanan çocuk sorununu yaşamıyoruz dersek yalan olur. 

Bu noktada Emirates Havayolu şirketi çocukların ve onların ötesinde çocuklu aile ve diğer yolcuların rahatı için bazı tüyolar belirlemiş ve uygulamamızı tavsiye etmiş hem de bazılarını uygulamaya koymuş. Sizlerle o tüyoları paylaşmak istedim. Umarım işinize yararlar.. 

Hava sıcaklığının yükselmesi ve yazın kendisini iyice hissettirmesiyle birlikte, tatil planları yapıldı, seyahatler ise başladı.

İnsanları ve mekânları birbirine bağlayan Emirates Havayolu,  çocuklarıyla birlikte uçak ile seyahat edecek ebeveynler için 10 seyahat tüyosu hazırladı.
İşte, yolculuğun hem ebeveyn hem de çocuklar için daha rahat ve kolay geçmesini sağlayan tüyolar...

 Uçuş rezervasyonu ve check-in’i önceden yapın; uçağa erken binin.


Çocuklarla birlikte seyahat ettiğiniz zaman, check-in yapmayı ve uçağa binmeyi son dakikalara bırakırsanız ailecek yan yana oturmak için yer bulmakta zorlanabilirsiniz. Dolayısıyla online check-in yaparak, uçağa erkenden binebilirsiniz. Böylelikle, baş üstü dolaplarında daha kolay yer bulabilir ve çocuğunuzun uçuştan önce uçağa adapte olması için gereken zamana sahip olabilirsiniz. Bilet rezervasyonu yaparken koltuğunuzu önceden seçebilir, hatta bunu uçuştan birkaç ay önce bile yapabilirsiniz.


Çocuğunuza kalkışta süt ya da içecek verin


Eğer küçük yaştaki çocuğunuzla seyahat ediyorsanız, kalkışta ve inişte bir şeyler içmesini sağlamak size iki açıdan faydalı olacaktır: İlki, çocuklar emniyet kemeriyle bağlı olmak zorunda olacakları için bu onları rahatsız edecektir. Süt içmek bu açıdan dikkat dağıtabilir. İkincisi ise, süt içmeleri kalkış ve inişte maruz kalınan basıncı dengeleyecektir.  

Çocuklara uçuşun maceralı bir deneyim olduğunu hisettirmeyi deneyin.

Çocuklar için uçuşu eğlenceli hale getirmek çocuğun ve uçaktaki herkesin yolculuğunu daha az stresli yapar.

18 Haziran 2015 Perşembe

Alya Butik Villa Hotel 'de Tatil..

Alya Butik Villa Hotel ülkemizin cennet köşelerinden biri olan Muğla ili Marmaris ilçesi Turunç beldesinde inşa edilmiş bir tatil köyü. İstanbul'dan çıkıp Turunç'a giderken çok güzel bir yol güzelgahını takip ediyorsunuz. Özellikle de İzmir'den sonrasında.. Marmaris Turunç arası ise gerçekten bir doğa harikası. Bu tesis tahminimce bir villa sitesi olarak inşa edilmiş ama sonrasında otel konseptine çevirilerek bu şekilde hizmet vermeye başlamış. Bence çok da güzel olmuş. Çünkü bu şekilde muhafazakar aileler için dizayn edilmiş ve onların (ya da bu hassasiyete sahip kişilerin) hizmetine sunulmuş. Muhafazakar aile yapısı ailemizin olmazsa olmazı, genel hatlarıyla düşünülünce muhafazakar tatil anlayışına hizmet veren tesis sayısı diğer tarafla karşılaştırınca bir elin parmaklarını geçmez diyebiliriz. Bu yüzden bu tesisler hem az hem de baya bir pahalı. Biz de bu şekilde aratırma yaparken neredeyse tüm tesisleri inceledik, otellerden fiyatlar aldık ama en sonunda bir otel odasına tıkılı kalmak yerine koskoca evde, müstakil havuzumuzda tatil yapma kararı aldık. 



Çam ağaçları arasından çok güzel bir yolu takip ettikten sonra ormanın tam ortasında tesis karşınıza çıkıyor. 

26 Şubat 2015 Perşembe

Kastamonu Münire Sultan Sofrası


Geçtiğimiz yaz sonunda ailecenek kısa süreli Karadeniz turu yapabilme şansımız oldu. Turumuzun son 2 gününü Kastamonu'ya ayırma şansımız oldu. Şehrin tam ortasında bulunan Münire Medresesi El Sanatları Çarşısı'nın  hemen girişinde bulunan Münire Sultan Sofrası her şeyiyle ülkemizin en iyi mutfaklarindan biri. Lezzetse lezzet, mekansa mekan, fiyatsa fiyat yemekler ise zaten muhtesem.