27 Ekim 2013 Pazar

Şanlurfa'nın Saklı Cenneti; Halfeti


Şanlıurfa garip bir memleket. Kendi içinde tahmin edemeyeceğiniz güzelliklere sahip. Halfeti de bunlardan sadece biri. Geçtiğimiz günlerde bir vesile Şanlıurfa'ya yolum düştü. İyi ki de düşmüş. Bir önceki yazımda Urfa Sıra Gecesinden bahsetmiştim. Bu yazımda da Halfeti'yi anlatmaya çalışacağım size. Halfeti tam olarak çöldeki vaha gibi bir yer. Urfa merkeze yaklaşık 130 km mesafede. Ve Urfa'dan Halfeti'ye gitmek yaklaşık 2 saat sürüyor. Bu yolun 80 kilometresi çevreyolu geriye kalan kısmı köy yolu gibi. İnsanı gerçekten yoruyor. Ama aşağıdaki manzarayı görünce bence yorulduğunuza gerçekten değer. 


Halfeti'ye gitmek için Şanlıurfa otogarın alt katından kişi başı 15 TL vererek Halfeti minibüslerine biniyorsunuz. Eğer araç gelir gelmez binebilirseniz oturarak gidebilirsiniz yoksa ayakta kalıyorsunuz. Emin olun o yolu ayakta gitmek istemezsiniz. 


Halfeti günümüzde eski ve yeni Halfeti olmak üzere ikiye ayrılmış. Daha doğrusu Halfeti baraj suları altında kalınca devlet Halfetililere yaklaşık 7-8 km ileride tepelik alandan yeni yerler tahsis etmiş ve insanlar oraya taşınmışlar. Ama anladığım kadarıyla eski Halfeti denilen cennet mekanda da hala yaşayan insanlar var. Ki ben de olsam bu güzelliği bırakıp yeni Halfetiye taşınmazdım. :) 



Halfeti'nin olmazsa olmazlarından bir tanesi tekne turuna çıkmakmış. Zaten siz minibüsten iner inmez ya bir restaurant görevlisi ya da bir tekne görevlisi hemen yanınıza yanaşıyor. Her boy tekneden ve ücretten turlar var. Biz kendi adımıza kanımca oranın en büyük ve en iyi görünümlü teknesine bindik ve yaklaşık 1 saat süren tur için kişi başı 7,5 TL verdik. Hani yukarıda demiştim ya Halfeti çöl ortasındaki vaha gibi, bu tekne turu da aynen öyle 37 derecelik sıcaklıkta sizi öylesine rahatlatıyor ki anlatamam.


Halfeti'nin sular altında kalan kısmından bir kare. 


Efsanevi Rumkale! Daha önce benzer bir duyguyu Efes'te yaşamıştım. Antik insanların nasıl bir zevki, nasıl bir mimari anlayışı varmış ki böylesine güzel eserleri yapabilmişler. Bu nasıl bir zevktir, bu nasıl bir mimari inceliktir. Rumkale hem mimari hem de savunma açısından önemli özelliklere sahip. O taşların nasıl oyulduğuna, o kalenin oraya nasıl yapıldığına akıl sır erdirememek için muhakkak halfetiye gitmelisiniz. 

Tekne turunun ardından karnımız iyice açıkmıştı. Ve baraj üzerine birer sal edasıyla yapılmış restaurantlardan birine girip bir şeyler yemeliydik. Bir arkadaşımızın blog yazısında okumuştum, bölgeye has olan şabut  (şaput) balığını. Ben hem Şile'li hem de yarı egeli olmamdan dolayı balığa karşı özel hassasiyetim vardır. Hem yemeyi hem pişirmeyi çok severim. (balık tarifi) Ama hani hayatında yiyeceğin en lezzetli balıklardan birini doğuda deniz olmayan bir yerde yiyeceksin deseler inanın inanmazdım. 


Efenim bu gördüğünüz ne tavuk ızgara ne de et. Bu nam'ı değer Şabut (şaput) balığı. Şiş ızgara haliyle inanın mükemmel bir lezzet. 


Bölgeye özel bir diğer lezzet de haşhaş kebabı. Eğer balık sevmiyorsanız Urfa gibi adı kebapla sembolleşmiş bir memlekette hiç çekinmeden doyasıya kebap yiyebilirsiniz. Emin olun en kötüsü bile büyükşehirlerde ki en iyilerle kapışır. :)

Bir sonraki yazımda özellikle belirteceğim ama Urfa'nın bir diğer özelliği de fiyatların gerçekten ucuz olması. Mesela biz 1 porsiyon balık, 1 porsiyon kebap, ortaya gelen salatalar ikramlar, içecekler hepsine 30 TL verdik. 

Eğer yolunuz Urfa'ya düşerse, 2 kişi Halfeti'ye gitmek isterseniz; gidiş dönüş yol 60 TL, tekne turu 15 TL, yemek 30 TL, diğer içecekler + ihtiyaçlar 10 TL toplam 125 TL harcayabilirsiniz. Bilginize efenim :)

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.  

4 yorum:

  1. halfeti gerçekten çok güzel bi yer herkesin gidip görmesi lazım bence:)
    esra:)

    YanıtlaSil
  2. MRB.HALFETİMİZİ ÇOK GÜZEL YORUMLADIĞINIZ İÇİN SİZLERE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.HALFETİYE GELMEK İSTEYEN MİSAFİRLERİMİZ TEKNE TURU.ULAŞIM.HAVA DURUMU.KONAKLAMA V.B İHTİYAÇLAR HAKKINDA BİLGİ EDİNMEK İSTEYEN MİSAFİRLERİMİZ BİZLERİ ARAMASI YETERLİDİR.İRTİBAT TEL ( 0542 335 53 57 ) EMRAH KAPTAN HOŞÇAKALIN...

    YanıtlaSil
  3. MRB.HALFETİMİZİ ÇOK GÜZEL YORUMLADIĞINIZ İÇİN SİZLERE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.HALFETİYE GELMEK İSTEYEN MİSAFİRLERİMİZ TEKNE TURU.ULAŞIM.HAVA DURUMU.KONAKLAMA V.B İHTİYAÇLAR HAKKINDA BİLGİ EDİNMEK İSTEYEN MİSAFİRLERİMİZ BİZLERİ ARAMASI YETERLİDİR.İRTİBAT TEL ( 0542 335 53 57 ) EMRAH KAPTAN HOŞÇAKALIN...

    YanıtlaSil
  4. Halfeti icin otogara gitmeye gerek yok artik, merkezde Abide avm nin oradanda aliyorlar

    YanıtlaSil