14 Ağustos 2009 Cuma

Enfes Çipura Izgara nasıl yapılır? :)

Efenin gezilesi - görülesi yerler derken, güzel mekanlar, tadınlar yenmeyecek lezzetler derken, şimdide burada yemek tarifi verme kararı aldım. Önceki blogumda da yemek tarifleri kategorim vardı ama daha sonra, arkadaşlarımızla giriştiğimiz birtabak.com projesi ile blogumda yemek tarifi yayınlama işini askıya almıştım. Akabinde ve detayında burada buna devam etme kararı aldım. Merak etmeyin öyle, sabah akşam yemek tarifi ekleyecek değilim. Sadece ayda yılda bir tane tarif eklenirse eklenir. Onlarda genelde ekabir adamlara hitap edecek tarifler olur.


Bunları da sadece, lezzet avcılığı yazılarımız için, insanlar sen de kim oluyorsun, biz bunların güzel olduğunu neye güvenip anlayabiliriz sorularına bir cevap niteliğinde ekleyeceğim. Bunu yapmakta ki amacım sadece yemek yemem, yemek yapmasını da iyi bilirim :) demek. Halihazırda laf salatası yaptığımın farkındayım. :) Efenim, yemek tarifi etiketimizin ilk misafiri, geçtiğimiz günlerde evde can sıkıntımı yenmek için kendi elcağızlarımla yaptığım ızgara Çipura tarifi olacak. Eskiden bloga tarif eklememden kaynaklanan bir fotoğraf çekme alışkanlığım vardır benim. Bu işlemi de adım adım fotoğrafladım.
Malzemeler:
-Kişi başına 1 adet düşecek şekilde irilerinden çipura balığı (kg fiyatı yaklaşık 10tl)
-7-8adet yeşil biber (közlemek için)
-Mangal yakmak için gerekli malzemeler

Hazırlanışı:
Balıklar iyice temizlenir/ya da balıkçıya temizletilir, akabinde iyice yıkanır. Üzerlerine çapraz çizikler atılır (içinin iyi pişmesi için)
Güçlü bir mangal ateşi yakılmalıdır. Kömürler iyice köz olduktan sonra balıklar telin üstüne koyulur. (telin bir müddet kızdırılması, yapışmaması için iyidir, ateşin üstünü de tuz serperseniz ızgara yaparken ateş alev almaz) Yaklaşık 15 dakika balıklar çevirerek pişirilir. Pişirirken acele etmemeniz, lezzetli bir balık yemeniz için, şiddetler tavsiye edilir. Son olarak aşağıda ki fotoğrata olan görünüm elde edilir ve balık 10 parmağın işin içine karışmalı ile afiyetle yenir bitirilir. Şimdiden afiyet bal şeker, lop lop et olsun...

2 yorum:

  1. çok severim ızgarada balık ama sonrasında elimin balık kokmasıı beni deli eder, bide bunu yapması fear factor gibi bişey, ellerinize sağlık

    YanıtlayınSil
  2. Secret eyvallah saolasın, valla yapım aşaması cefa olsun, yerken bol bol sefasını sürün bence, ben öyle yapıyorum :)

    YanıtlayınSil