Gaziantep Gezi Listesi |
Geçtiğimiz hafta sonu çok sevdiğim arkadaşlarımla birlikte bir Gaziantep - Şanlıurfa turu yapma fırsatımız oldu. Aslında grup olarak çok önceden beri planladığımız ama anca gerçekleştirebildiğimiz bir etkinlik oldu. Ve yenilen acısıyla tatlısıyla, yağmuruyla sıcağıyla, taksisinde dolmuşunda çalan arabeskiyle her şeyiyle çok ama çok güzel geçen bir gezi olduğunu söyleyebilirim.
Yazımın detaylarına girmeden belirtmeliyim ki bu yazı canınızı çokça çektirecek lezzetli yemeklerin fotoğraflarını içinde barındıracak. :)
Biz uçak biletlerimizi yaklaşık 1 ay öncesinden gidişimiz Gaziantep dönüşümüz Şanlıurfa olmak üzere kampanyalı biletlerden aldık ve kişi başı gidiş-dönüş yaklaşık 160 TL ücret ödedik. Otel rezervasyonumıuz için benim sıkça kullandığım booking üzerinden aldık. Gaziantep'de kişi başı 2 gece konaklama için 100 TL ücret ödedik.
Şimdi gelelim nerede ne yedik kısmına.. :)
1 - İmam Çağdaş
Gündüz iş çıkışı direkt havaalanına gidip, uçağa bindiğimiz için Gaziantep'e gittiğimizde hepimiz kurtlar gibi acıkmıştık ve otelimize de yakın olunca direkt olarak İmam Çağdaş'a gittik. Saat 9.30 civarı ya da öncesinde neredeyse tüm lokantalar, kebapçılar kapanıyormuş. (Taksi kullanımı noktasında kesinlikle dikkatli olun ve taksimetre açıldığından emin olun) Önden lahmacun yemiştik ama onlar masaya konduğu gibi mideye indikleri için fotoğrafları yok. :) Gerçekten başarılıydı. 1 Lahmacun ücreti 3,5 TL. Ayran sanki süzme yoğurttan yapılmıştı ve bana ekşi geldi. Ortaya söylediğimiz mevsim salata, gavurdağı salatası başarılıydı ikram olarak gelmiyor. Mezelerin 8-10 TL civarı ücreti var. Ana yemek olarak, bir kısmımız karışık ızgara bir kısmımız altı ezmeli kebap söyledi. Karışık ızgara kısmen iyiyken altı ezmeli kebap bence iyi değildi. Fiyatları 22 ve 18 TL. Antep fıstığın başkenti ve her şeyin içinde fıstık var, her yemeğe ayrı bir lezzet katarken tatlılarda bu lezzet tavan yapıyor. Karışık tatlı 10 TL civarı. Kare baklava gerçekten geceden damağımızda kalan tek lezzet oldu.
2- Orkide Pastanesi
Katmeri yiyene kadar pek memnun kaldığımız söylenemez. Cumartesi sabahıydı aşırı yoğunluk vardı. Hatta masamızda bir arkadaşımızın verdiği Antep Usulu Yöresel Kahvaltı Tabağı siparişi gelmedi, iptal ettirdik.
Solda gördüğünüz normal kahvaltı tabağı ve 18 TL, sağda gördüğünüz ise Antep usulu serpme kahvaltı tek kişilik ve 30 TL. Bu fiyatlara içecek dahil değil çaya ve diğer içeceklere ekstra ücret ödüyorsunuz ve çay 3 TL. Bu bence kahvaltı kültürüyle meşhur bir yer için yanlış bir uygulama, daha önce ülkemizin bir çok yerinde serpme kahvaltı yaptım hem 30 TL ucuz bir ücret değil hem de çay her yerde bu ücretin içindedir.
Gaziantep Orkide Pastanesi Katmer |
Hmm! Ama iyi bir şey yok muydu derseniz? Standart kahvaltı tabağı yiyen arkadaşlarım için gerçekten iyi bir şey yokken, mesela benim yediğim serpme kahvaltıda semsek, kabak reçeli, nohut, zeytin kavurması ve köfte iyiydi. Ama hepsinin ötesinde katmer benim şimdiye kadar yediğim en iyi katmerdi diyebilirim. Fiyatı 22 TL.
3- Toştçu Mehmet
Tostçu Mehmet hakkında bir aksilik olmazsa erdalerdogdu.com da başka bir formatta yazı yazacağım. Ama bilmeniz gereken tek şey hem tostların lezzeti hem de Mehmet'in sohbetinin lezzeti Gaziantep'e yakışır, yaraşır şekilde.
4- Kebapçı Halil Usta
Hiç düşünülmeden Gaziantep'e adım atar atmaz gidilip, kebabının da küşlemesinin de tadına bakılmalı. Biz 6 karışık, 3 küşleme, 7 ayran, 4 salata (ikram) olmak üzere kişi başı 22 TL verdik. Ama hepimiz birer porsiyon daha yerdik çünkü çok ama çok iyiydi.
5- Çavuşoğlu Kebap
Akşam kaçamağı olarak lahmacun ve içli köfte yedik. Çavuşoğlu kebap Havuç dilimi baklavayı bulan yermiş. İçli köfte de lahmacun da gerçekten tat olarak iyiydi. Biz 12 içli köfte, 5 lahmacun, 1 soğan kebabına 75 TL hesap ödedik. İnternette Çavuşoğlu kebabı araştırırken aşağıdaki videoya rastladım. İşim iletişim olduğu için onu da sizinle paylaşmak isterim. Gayet başarılı bir video.
Tostçu Mehmet Yumurtalı Kaşarlı Tost |
4- Kebapçı Halil Usta
Hiç düşünülmeden Gaziantep'e adım atar atmaz gidilip, kebabının da küşlemesinin de tadına bakılmalı. Biz 6 karışık, 3 küşleme, 7 ayran, 4 salata (ikram) olmak üzere kişi başı 22 TL verdik. Ama hepimiz birer porsiyon daha yerdik çünkü çok ama çok iyiydi.
Kebapçı Halil Usta Karışık Kebap |
Kebapçı Halil Usta Küşleme |
Çavuşoğlu Kebap Fıstıklı içli köfte ve Lahmacun |
6- Tahmis Kahvesi
Tahmis Kahvesi Sütlü Menengiç Kahvesi |
Gaziantep'te nereye giderseniz gidin yolunuz bir şekilde Tahmis Kahvesine düşmeli. Gaziantep söz konusu olunca kebap ve tatlının yanında menengiç kahvesi kesinlikle unutulmamalı. İster kalenin oradan başlayın, ister adliye sarayının önünden girin, yol sizi arasta meydanına ve tahmis kahvesine götürecektir. Benim çekimimle tahmis eğlence ekibi :)
7- Dondurmacı Muzaffer
Ben yazın bile pek dondurma yiyen biri değilimdir. Ama mart ayında Antep'te fıstıklı dondurma, leblebili helva ve billuriye (çok lezzetli bir kadayıf tatlısı) yemek varmış rızkımızda.
Bunların haricinde bir çok farklı yerde yemek, tatlı yedik. Uğradığımız yerleri en baştaki listede görebilirsiniz. Yemek yemenin yanında Mozaik müzesine, bakırcılar çarşısına, kale'ye ve kale çevresine, Emine Göğüş mutfak müzesine uğradık. Sizlere de muhakkak uğramanızı tavsiye ederim.
Gaziantep'ten dönüşte hediyelik baklavalarımızı Çelebioğlu Baklava'dan aldık, neden böyle bir şey yaptık bilmiyorum ama yiyen herkes memnun kaldı. Baklavanın kilogramı 42 TL, Şöbiyetin kilosu 50 TL, ben bir de antep fıstığı ve irmikten yapılan bir kurabiye aldım onun kilosu da 50 TL.
Ben arkadaşlarımın Halfeti ve Şanlıurfa'yı da görmelerini istediğim için dönüşümüzü Şanlıurfa'dan almıştık. Gaziantep'ten Halfeti'ye gitmek için önce Birecik'e oradan da eski Halfeti'ye gitmeniz lazım ama biz hem kalabalık bir grup olduğumuz için hem de şansımıza servis şoförü Halfeti'ye gideceği için direkt Halfeti'ye gittik. Antep Biracik arası 7.5 TL ve yaklaşık 1 saat sürüyor, Birecik Halfeti arası 7,5 TL ve yaklaşık 40 dakika sürüyor.
Biracik'ten Halfeti'ye giderken muhakkak aracı durdurup, Kelaynak koruma ve üreme alanında durdurup 10 dakika uğramanızı tavsiye ederim. Biz şanslıydık kelaynakları yerde gördük. Doğa derneği ve bakanlıklar bölge doğasını ve yaban hayatını korumak için güzel işlerin altına imza atıyorlar.
Bu yazı şimdilik sonlanmalı, çünkü çok uzun oldu. :) Devamı gelecektir. En kısa zamanda yeniden görüşmek üzere.
Teşekkür Ederim Kardeşim Bu Güzel Yazı İçin Benimle İlgili Yazını En Kisa Zamanda,Bekliyorum Gaziantepden Selamlar
YanıtlaSilTostcu Mehmet